Priorat
Namnet Priorat kommer från ordet "priors". Priorerna var kartusianmunkar som började utveckla vinodling i området på 12-talet.
Legenden säger att munkarna letade efter en plats att bosätta sig när de stötte på en herde. Han pekade mot en tall i närheten. Det var ett mirakulöst träd, förklarade han. En dag hade en trappa till himlen öppnats från toppen av trädet. Munkarna tog detta som ett tecken från Gud och valde denna plats för att bygga klostret Escaladei (trappa till Gud).
Faktum är att symbolen för Priorat D.O.C.a är klostrets ursprungliga symbol, en skildring av denna trappa eller stege till himlen, omgiven av änglar och druvor. För DOCa har stegen anpassats för att innehålla tolv pinnar, som representerar de tolv byarna i vinregionen Priorat: Poboleda, Bellmunt del Priorat, el Lloar, la Morera de Montsant, Gratallops, Porrera, Scala Dei, la Vilella Baixa Torroja del Priorat och la Vilella Alta, och områdena Solanes del Molar och Masos de Falset.
Under årens lopp förfinade munkarna vinodlingskonsten i regionen och utvecklade "costers", eller terrasser, som fortfarande används i Priorat till denna dag. Vinerna som producerades i regionen var av så utmärkt kvalitet att pre-phylloxera det var en av de viktigaste vinregionerna i Spanien. Men på 1800-talet följdes förstörelsen orsakad av phylloxera av flera krig och effekterna av de industriella revolutionerna. Priorats vingårdar föll ur bruk.
Lyckligtvis började småbönder på 1950-talet återhämta de gamla druvorna. På 1980-talet genomgick regionen en renässans med inflytande från en liten grupp ikoniska vinmakare. Den 9 juli 2006 blev Priorat den andra spanska vinregionen att tilldelas högsta möjliga klassificering av D.O.C.a. (Qualified Designation of Origin).
Priorats ikoniska medelhavslandskap, terrasserade sluttningar och gamla buskrankor prickade runt små byar representerar alla arvet och prestigen i regionens terroir.
Montsant bergskedjan som ligger strax norr om Priorat ger mer än bara naturlig skönhet. Det ger skydd mot vindar. Det ger varje vingård tomt varierande höjder och exponeringar. De branta sluttningarna i Prorat ledde till utvecklingen av "costers" eller terrasser, som följde markens konturer. Dessa gör mekaniseringen i vingården mycket svår, och majoriteten av beskärning och skörd måste utföras för hand.
Vinregionen Priorat får över 4 300 soltimmar per år. Den karakteristiska glimmer i jorden reflekterar detta ljus, glittrande i solen. Dess varma medelhavsklimat erbjuder långa, varma torra somrar med begränsad nederbörd, mestadels begränsad till vintermånaderna.
Llicorella-jorden, som är en viktig del av Priorat terroir, spelar en avgörande roll i produktionen av viner. Denna Prioratjord, llicorella, är en blandning av skiffer, skiffer och glimmer. Det är en mörkröd kopparfärg, som liknar lakrits, dess namne. Denna Priorat-jordtyp har mycket lågt organiskt material och är extremt svag, som lätt kan fluktuera. Detta gör att vinstockarna kan växa djupt, från fem till tio meter under jord, där jorden behåller vatten under hela året även i detta torra klimat. Denna jord håller också värme, vilket är avgörande för att regionens mest karakteristiska sorter, Cariñena och Garnacha, ska mogna ordentligt.
Clos Pachem
Vi har förmånen att få arbeta med den duktiga producenten från Schweiz Michel Grupper. 2015 startar Michel Grupper i Priorat det globala vinprojektet som han ger namnet Clos Pachem, en akronym av namnen på hans barn: PAul, CHarles och EMma. En vingård fokuserad på sitt folk, Priorats historia och en filosofi om hållbart jordbruk, vilket möjliggör skapandet av subtila och eleganta viner som skapar upplevelser och ackompanjerar unika ögonblick. Vingården ligger i Gratallops i Priorat och de har stora framgångar med sina produkter, Pachem från 2019 var bland de 10 bästa vinerna från Priorat i februari i år enligt Decanter, och det finns många duktiga/ kända vinmakare från Priorat. Priorat räknas som ett av Spaniens bästa vinområden.