Välkommen till OM.DuoVin!

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka sidan behöver du vara 20 år eller äldre.

Jag är under 20 år
Jag är 20 år eller äldre

Varför kan jag inte besöka er omduovin.se?

Du indikerade att du är under 20 år. Enligt alkohollagen och Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av alkohol till konsumenter ska särskild måttfullhet iakttas vid all marknadsföring av alkoholdryck till konsumenter.

Jag förstår

Navarra

Navarras läge, mitt emellan pyrenéernas sluttningar i norr och Rioja Bajas böljande kullar i söder, ger ett växlande klimat, allt emellan fuktigt värme och torrt medelhavsklimat.  Detta gör att det här tillverkas många olika typer av vin, både rosé-, vita och röda viner.

Huvudorten är Pamplona, vilket är en gammal anrik romersk stad, idag dock mest förknippad med sina tjurfäktningar och det årliga gatloppet, där hågade låter sig jagas av en liten hord ungtjurar.  "Fiesta de San Fermin" heter högtiden som äger rum varje år i Juli, då man också "pimplar" i sig stora mängder rosévin, rosados.

Regionen är indelat i fem underdistrikt:  Valdizarbe längst norrut, Tierra Estella i väster, Ribera Alta i öster, Baja Montaña i mitten, och lite ensamt, längst söderut, Ribera Baja.

Som tidigare nämnts så är klimatet växlande med "kallare" och fuktigare klimat i norr och ett torrt medelhavsklimat i söder.  Jordmånen består av lerjord över kalk och kalkstensinnehållande grus.

Navarra får man använda Cabernet sauvignon imotsats till Rioja.

Kvalitetsindelning är samma här som i Rioja. 

Druvor.

Mest odlade (arealmässigt) är; Garnacha (54 %) följt av Tempranillo (23 %) och vita Viura (8 %).  Andra odlade druvor är de röda;  Mazuelo (Cariñena, Carignan), Cabernet Sauvignon, Merlot och Graciano.  De vita (efter Viura);  Moscatel de Grano Menudo, Malvasia, Chardonnay och Garnacha Blanca.

Vinerna produceras alltså oftast av samma druvor som i Rioja.  Mestadels av vinerna görs på druvorna Tempranillo, Garnacha, Graciano och Mazuelo.  I allt större utsträckning börjar dock producenterna att använda sig av internationella druvsorter såsom Merlot och Cabernet Sauvignon.  Vitt vin (6 % av produktionen) görs oftast på Viura, Malvasia och Garnacha Blanca, men Chardonnay (ofta i blandning med Viura) är på frammarsch.  Garnacha är den största druvan och används mest till rosévinerna (rosados, ~1/3 av produktionen), som är Spaniens bästa och går åt i stora mängder under tjurfäktningar i Pamplona. Roséerna får bara göras enligt saignée metoden (blödning). Druvorna hälls i en tank och krossas av sin egen vikt. Juicen som rinner av får en kontakt med skalen och färgar den rosa. Roséerna är ofta mer färgrika och smakrika  och passar fantastiskt bra till pintchos/tapas och de kallas ofta för gastronomiska roséer eftersom de är mera smakrika än traditionella ljusa roséer. 

Señorio de Sarria

Señorio de Sarría är en av  Navarras stora stjärnor och 

I staden Puente La Reina, en viktig punkt i Camino de Santiago, ligger 1 300 hektar Señorío de Sarría. En unik plats som bevarar och  utvecklar vinkunskap och produktion ledda av sin oenolog Milagros Rodríguez, vinmakare på Bodega de Sarría  "Vi arbetar med en filosofi om ständiga förbättringar, vi försöker förbättra oss varje dag för att uppnå bästa kvalitet i våra viner", säger Milagros. "Vi vet att ett bra vin börjar på landsbygden och det är därför vi tar hand om vår vingård och varje detalj i produktionsprocessen. Arbetet i vingården syftar till att vara så respektfullt som möjligt med druvorna så att frukten uttrycks i vart och ett av våra viner".

 Vinerna som är otroligt välbalanserade är svåra att överträffa.  Señorio de Sarría är lite unik för sin franska château stil, vilket även gäller de bordeaux lika vinerna.  Beskrivs ibland som Navarras vackraste Bodega.