Välkommen till OM.DuoVin!

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För att besöka sidan behöver du vara 20 år eller äldre.

Jag är under 20 år
Jag är 20 år eller äldre

Varför kan jag inte besöka er omduovin.se?

Du indikerade att du är under 20 år. Enligt alkohollagen och Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av alkohol till konsumenter ska särskild måttfullhet iakttas vid all marknadsföring av alkoholdryck till konsumenter.

Jag förstår

Bodega Cal Grau ligger i det berömda Priorat i Katalonien. Priorat är välsignat med en speciell terroir, och det är denna faktor som gör det så speciellt bland spanska viner. Marken är täckt med skiffer (känd som licorellas av lokalbefolkningen) och stora stenar. Nederbörden är knapp, och somrarna kan vara mycket varma, i kontrast till ganska kalla vintrar.Grenache och carignan är de mest representativa druvsorterna i regionen, och i många fall är deras avkastning under ett kilo per vinstock. Andra röda sorter, som Cabernet Sauvigon, Merlot, Syrah eller Pinot Noir, accepteras också av den lokala vinodlingsstyrelsen. Dessa franska druvor introducerades på 1980-talet och gav upphov till "New Priorats". Ändå är Grenache och Carignan de som bäst definierar den starka personligheten hos Priorat-viner. 

Det varma, torra medelhavsklimatet, magra jordar, branta sluttningar och gamla vinstockar leder alla till mycket kompakta, små, smakintensiva Priorat-druvor. I vissa Priorat-vingårdar kan avkastningen vara så låg som tio hektoliter per hektar! Dessa låga avkastningar resulterar dock i några av de mest igenkännliga, högkvalitativa premiumvinerna i Spanien.

 

Priorat-viner har fått klassificeringen D.O.C.a. - den högsta möjliga vinklassificeringen i Spanien. Denna elitklassificering delas med endast en annan region i hela nationen - la Rioja. De två viktigaste druvorna i regionen är Garnacha och Cariñena.
Garnacha, eller Garnatxa, eller Grenache är känd för sin höga alkoholhalt, hela kropp och mjuka tanniner. Det bidrar också med anteckningar av röd frukt - hallon, jordgubbe, röd körsbär - och krydda - kanel och vitpeppar. Cariñena eller Carginan, är känd för sin djupa färg, höga tannin och höga syra. Det ger toner av svarta frukter som björnbär, svart plommon och bramble till blandningen, tillsammans med choklad och krydda.

Vissa producenter börjar också plantera och använda mer internationella sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Ett annat varumärke för viner från vinregionen Priorat är användningen av nya, franska ekfat. Detta ger vinet ytterligare fyllighet och kryddkaraktär.

Bodega Cal Grau

Gården, på 42 ha varav endast 22 ha är vingårdar. Vinrankorna vilar på terrasser av skifferjord och följer kurvorna på markens nivå, vilket gör sluttningarna användbara med en hållbar vinodling anpassad till miljön. Vinifieringarna görs i små tankar för att selektera varje vin med dess ursprungssektor. Lagringen av vinerna görs i den underjordiska källaren med franska ekfat på 300 liter.