Julia Bernet
I den lilla katalanska staden Subirats bor en vinodlare vid namn Xavier Bernet. Här på sin vingård, uppkallad efter sin dotter Julia, producerar han mousserande viner med balans och precision. Xavi är en del av ett kollektiv av vinmakare som har lämnat DO Cava och bildat sin egen grupp, kallad Corpinnat. Spanien är den näst största producenten av mousserande vin i världen, och de under DO Cava kan komma från olika kommuner över hela Spanien. Det finns Cava-hus som producerar miljontals flaskor.
Bernet startade detta projekt 2003 och vägledde sitt arbete genom en filosofi som han kallar Closed Circle-produktion (vilket skrivs på korken), ett koncept baserat på hans övervakning av hela processen från början till slut i processen. Han äger 7 hektar i Penedès och all hans produktion kommer från hans egna vinstockar. Från plantering av vingården till degorgement och det färdiga vinet är Xavi involverad i alla aspekter av druvens resa till glas.
Beslutet för Xavi att lämna DO Cava och gå med i Corpinnat 2019 var enkelt. Frustrerad över status quo och DO Cava:s oförmåga att anpassa sig bortom sitt billiga och lågkvalitativa rykte, lobbade ett antal vingårdar för att bli en högkvalitativ underavdelning av Cava. Cava underhöll idén, men i slutändan tillåter DO CAVA inte detta, vilket gav de sju vingårdarna inget annat alternativ än att lämna DO och bilda sitt eget kollektiv. Corpinnat (som översätter löst till "Hjärtat av Penedés") har flera stränga regler som skiljer det från Cava DO. Först och främst krävs ekologisk certifiering för alla vingårdar och alla druvor måste skördas för hand. Druvor måste alla odlas inom de fysiska gränserna för Corpinnat-territoriet, ett område som omfattar 997 kvadratkilometer i hjärtat av Penedès mousserande vinproduktion. 18 månaders åldrande på jästfällning är det minsta (dubbelt så mycket som cavas 9 erforderliga månader).
Han är först och främst jordbrukare; det var denna hängivenhet till vingården som ledde honom till en ekologisk certifiering 2016.
Subirats ligger inom delregionen Alt-Penedès, vid de böljande foten av d'Ordal-bergen, och omfattar vingårdar på 400 meters höjd och över. Vintersnö är en mer vanlig händelse här inne, och även om temperaturerna förblir höga under sommardagarna är nätterna relativt svala. Klimatet lutar åt kontinentalt, vilket är helt annorlunda än det mer medelhavsklimatet i (lägre) Baix-Penedès.
Xarel-lo är den viktigaste druvan Xavi använder för att göra sina mousserande viner. Xarel-lo ger struktur och styrka till viner, och har länge använts av Cava-producenter för att ge livslängd. Han föredrar lång lagringstid på jästfällningar; hans ingångsnivå INGENIUS spenderar mer än 18 månader och EXUM mer än 30 månader på jästfällning.